duminică, 17 februarie 2013

ASOCIEREA PIETRELOR CU ZODIA "TAUR"

TAUR-PRELUNGIREA NEAMULUI

topaz transparent
Taurul este un semn astrologic, care este asociat cu constelația Taur. Soarele este în constelația Taur din 20 aprilie până în 20 mai, iar după astrologia siderală din 15 mai până în 16 iunie.
ZODIA TAURULUI  I SE POTRIVESTE PIATRA PRETIOASA BERILUL SI TOPAZUL.

*BERILUL reprezinta simbolul fidelitatii in dragoste, aduce fericire in viata de familie.ii ajuta pe oamenii inclinati catre filozofie si cercetare stiintifica .Ii protejeaza pe cei care il poarta in timpul calatoriilor.
*TOPAZUL  este o piatra transparenta cu culoare aurie . asigura bunavointa sefilor ,aduce bunastare. Are efecte terapeutice in cazul insomniilor , le daruieste barbatior intelepciune, iar pe femei le ajuta sa ramina insarcinate. 
beril auriu

Berilul este un mineral din clasa ciclosilicaților, alumosilicat de beriliu, cu formula chimică Be3Al2(SiO3)6. Structura sa cristalină este de tip hexagonal. Poate forma cristale foarte mici, dar și cristale de dimensiuni enorme, care se termină brusc, cu fețe fin striate. Berilul pur este incolor, dar impuritățile conținute pot să-i confere un colorit verde, albastru, galben, roșu sau alb.
Multe dintre varietăți au fost considerate încă din preistorie ca pietre prețioase. Varietățile cu cristale masive constituie principalul minereu de beriliu.În funcție de culoare (și deci de impuritățile conținute), se disting următoarele varietăți principale:
  • goshenit – incolor - alb
  • morganit – roz până la portocaliu (conține litiu și cesiu)
  • bixbit (smarald roșu) – roșu
  • heliodor – galben (de la galben-pal până la auriu și chiar galben-verzui) (conține fier)
  • smarald - verde (datorită prezenței cromului)
  • acvamarin – albastru până la verde (datorită prezenței fierului și titanului)
    Berilul este întâlnit de obicei în pegmatite granitice, dar (de exemplu în Munții Urali se găsește și în șisturi de mică și deseori este asociat cu minereuri de staniu sau wolfram.
    Unele dintre cele mai cunoscute locații de exploatare a varietăților de beril sunt Minas Gerais și Pici în Brazilia, Chivor, Coscuez și Muzo în Columbia, Antsirabé în Madagascar, Spitzkopje în Namibia, Iveland în Norvegia, Habachtal în Austria, Gilgit în Pakistan, Malyshevo, Murzinka și Adun Chilon în Rusia, Keystone (Dakota de Sud) și Pala (California) în SUA. La Namivo, în Mozambic, au fost descoperite cristale cu o masă de până la 177 tone. În Carolina de Sud, SUA, a fost de asemenea găsit un cristal cu masa de aproximativ 18 tone.



    Topazul, După relatările naturalistului roman Plinius numele mineralului provine de la insula "Topazos" din Marea Roșie. De fapt acolo nu s-a găsit nici un topaz ci olivină cu care a fost confundat. O altă sursă a numelui provine dintr-o scriere sanscrită tapas ce înseamnă "foc". In anul 1740 a fost un topaz fixat în coroana portugheză, acesta fiind numit "Diamant de Braganza" crezându-se că este vorba întradevăr de u diamant.numit și "diamant săsesc" (de la sași) cu sistemul de cristalizare ortorombic, este un mineral din categoria pietrelor prețioase cu compoziția chimică Al2SiO4(OH, F)2. Ionii hidroxilici (-OH) putându-se combina cu concentrații deferite de fluoride ceea ce determină numărul mare de varietăți de topaz. Topazul prin iradiere cu raze gama, bombardare cu electroni. sau încălzire își schimbă culoarea devenind brun-verzui sau roșcat. Cu toate că are duritatea 8 are un clivaj bun (se despică ușor) ceea ce îngreunează prelucrarea lui. Spărtura este de culoare sidefie de formă neregulată. Denumirea de "topaz de aur" "topaz de madeira" sau "tiopaz fumuriu" s-a dat unor minerale care nu sunt topaze, au fost numai denumiri comerciale, ca de exemplu "topaz de aur" a fost numit "citrinul" o varietate a cuarțului.
    Se întâlnește în forma de caracteristică de cristalizare prismatică sau ca o masă grunțuroasă. Frecvent fiind asociat cu berilulturmalina și apatitul într-o rocă magmatică acidă de granit sau pegmatit, se mai poate fi întâlnit în rocile metamorfice gneisuri (Brazilia). Alte locuri unde sau descoperit topaze sunt CehiaNorvegiaSuediaJaponiaMexicSUASri LankaBirma și Pakistan. In trecut s-au găsit topaze pe teritoriul Germaniei Saxonia pe Muntele Melcilor în Vogtland de acolo provin topaze șlefuite din timpul lui August cel Tare azi sunt păstrate în "Camera verde" din Dresda și coroana engleză.Topazul este folosit frecvent ca o piatră prețioasă de valoare. Cel mai mare topaz găsit până în prezent este un cristal de 271 kg, iar topazul cel mai mare prelucrat (șlefuit) cântărește 4,2 kg.




  


Niciun comentariu: