marți, 19 februarie 2013

asocierea pietrelor cu zodia rac

SMARALD
TURCOAZUL
A
SOCIEREA PIETRELOR CU ZODIA RAC

BAROMETRUL SEMTIMENTELOR.

*SMARALDUL;
PIETRELE DE CULOARE VERDE INCHIS SUNT CONSIDERATE MAI PRETIOASE DECIT DIAMANTELE.MONTAT IN AUR, SMARALDUL PROTEJEAZA IMPOTRIVA FARMECELOR, CONFERA INTELEPCIUNE SI SINGE RECE.CEI CARE POARTA SMARALDE NU AU COSMARURI SI SUNT INTODEAUNA BINE DISPUSI.

Efectele tămăduitoare pe care le are smaraldul asupra celui care îl poartă sunt cunoscute din antichitate. Astfel, smaraldul întăreşte memoria, tratează arsurile stomacale şi ulcerele gastrice; mai e folosit şi în tratamentul bolilor de ochi, de inimă, sau ale vezicii biliare.
A fost descoperit în mormintele faraonilor egipteni şi excavat de la Pompei şi Herculanum. Cele mai vechi mine de smarald, şi singurele pentru mult timp, se află în Egiptul de Sus.  Minele Cleopatrei au fost exploatate prima dată în Antichitate de egipteni, apoi de greci, romani, arabi şi turci.
Cele mai frumoase smaralde sunt păstrate în tezaurul din Istambul, la Palatul Topkapî şi în tezaurul fostului şah al Iranului.
Cea mai importantă sursă de emarald este Columbia, unde incaşii l-au extras încă dinainte de venirea spaniolilor. Smarald se mai extrage şi din Rusia (Munţii Ural), unde Malişevo, cea mai adâncă mină de smarald din lume (350 m), a produs smaraldele Kokovina (1100 ct) şi Faimosul Ural (3362 ct).
De obicei, smaraldul este montat în bijuterii din aur, ca piatră cantrală, solitară.

*TURCOAZUL:
ESTE UN MINERAL PRETIOS DE CULOAREA ALBASTRA , SIMBOL AL ADEVARATEI IUBIRI. DACA PIATRA INELULUI PE CARE L-ATI PRIMIT IN DAR A DEVENIT MAI PALIDA, INSEAMNA CA DRAGOSTEA CELUI CARE VI LA DARUIT SE STINGE. TURCUAZUL MONTAT IN ARGINT PROTEJEAZA IN POTRIVA COSMARILOR SI IMBUNATATESTE ACUITATEA VIZUALA.


Denumire stiintifica: denumirea turcoazului vine de la cuvantul francez cu acelasi nume: turcoaz, care inseamna turcesc. Acesta denumire se explica prin faptul ca initial turcoazul a fost adus in Europa prin Turcia, el provenind din Iran. Deasemenea mai este numit si peruzea.
Culori: culoarea variaza de la o pulbere alba la un albastru deschis, albastru intens, bleu-ciel , albastru-verzui pana la un galben verde. La unele varietati, culoarea devine mai fada in lumina directa a soarelui.
Turcoazul de culoare albastru intens este adesea modelat cu “vene” de limonit maro sau cu oxid de mangan negru. Culoarea preferata in cazul turcoazului este albastru intens ca cerul. Turcoazul albastru-verzui pal este mai putin apreciat, iar varietatea verde pal este chiar si mai putin apreciata. Turcoazul cu “vene” negre se numeste turcoaz “Spider web”.
Raspandire: China reprezinta o sursa putin importanta de turcoaz, insa exploatarea sa facut inca de acum 3000 de ani sau mai mult. Materiale minerale de calitate, sub forma de noduli compacti se gasesc in calcar silicifiat fracturat din Yunxian si Zhushan, provincia Hubei. Marco Polo a sustinut ca a gasit turcoaz in Sichuan. Cea mai mare parte a turcoazului chinezesc exploatat este exportat.
In Tibet exista depozite de o varietate de turcoaz verde de calitate in muntii din Derge si Nagari-Khorsum.
Turcoazul natural de cea mai buna calitate provine inca din Iran, dar in cantitati relativ mici.
Turcoaz de diferite culori se mai gasesc deasemenea in Desertul Mojave din California, Cerrillos Hills aproape de Santa Fe, New Mexico, Arizona, Nevada, Utah si Colorado. Multe dintre aceste depozite s-au exploatat de secole de catre americanii nativi. Alte depozite unde se exploateaza turcoaz sunt in Anglia, Australia, Siberia, Franta, Germania, Chile, Egipt si Mexic.
 Proprietati 
Are puternic rol protector impotriva oricaror pericole si riscuri, impotriva accidentelor si violentei (jaf, furt, atac), impotriva oricaror energii negative, si impotriva oricaror agresiuni psihice si fizice (deochi, blesteme, farmece, magie, ganduri negative etc). 
Fereste de boala (bun de tinut in palma cand sunteti bolnav), de otrava, venin, muscaturi de animale periculoase, de cazaturi (buni pentru copii, batrani, persoane care lucreaza la inaltime), de teama de intuneric (buni pentru copii). 
Atrage protectia si binecuvantarea divina (bun pentru meditatie, rugaciune, post). 
Ajuta la inceperea noilor proiecte, gasirea unei iesiri dintr-un impas, organizarea si eficientizarea timpului, estimarea corecta a timpului, mentinerea si consolidarea relatiilor. 
Amplifica creativitatea, curajul, comunicativitatea, spiritualitatea, eficacitatea, capacitatea de a folosi mai bine timpul, starea de bine. 
Reduce mania, inversunarea, tensiunea, incrancenarea, rigiditatea, stresul timpului. 
Aduce noroc, succes financiar, prosperitate, bunavointa, calm, liniste sufleteasca si echilibru emotional, prietenie si loialitate, comunicare si intelegere, bucurie de a ne trai viata, vindecare si sanatate. 
Este un talisman de protectie si putere. Sanatate Are unul din cele mai puternice efecte curative, mareste ritmul de vindecare dupa boala, tonifica si intareste organismul, confera longevitate, ajuta la detoxifiere (de alcool, de medicamente, de toxine, de poluare, de radiatii), are efect anti-inflamator, bun pentru hiper-tensivi (echilibreaza tensiunea), ajuta la regenerarea tesuturilor (bun in caz de arsuri, boli, operatie), scade durerile si crampele, benefic pentru sistemul circulator, sistemul muscular, sistemul imunitar, sistemul respirator, ochi, nas, plamani, articulatii, tendoane, ligamente, sange, gat, piele, timus, plamani, nervi, inima, stomac, aparatul reproducator feminin, benefic in caz de tulburari sexuale feminine, infertilitate, astm, inflamatii articulare, dureri de cap, febra, migrene, cataracta, intoxicare, stress, anorexie, probleme oculare (oftalmologice) si dentale.
! Ce nu stiati
Se spune ca:
- isi schimba culoarea cand se apropie un pericol, cand cineva vorbeste de rau sau intentioneaza sa faca rau celui care poarta piatra
- simte invidia si ura celor care vor raul si va da un semn de avertisment (prin culoare)
- poate prevesti moartea (se sparge atunci cand anunta o moarte), boala sau infidelitatea
! Important
- necesita purificare periodica cu apa curata
- este casant, se zgarie usor
- a se evita purificarea prin expunere la soare (isi schimba culoarea)
- poate schimba culoarea cu timpul, din cauza expunerii la lumina
- a se feri de apa clocotita, schimbari bruste de temperatura, clor, detergenti
- isi poate schimba culoarea sau luciul daca este mult timp in contact cu pielea (absoarbe substantele emise de corpul uman), dar poate fi curatat prin scufundarea in alcool
- a nu se folosi curatarea cu aburi, ultrasunete
- poate fi confiundat cu: howlit albastru, magnezit, lapis lazuli, malachit, crisocol, calcedonie, amazonit
- poate fi imitat de ceramica, plastic, sticla, turcoaz sintetic
- in mod obisnuit pentru utilizarea in bune conditii a bijuteriilor cu turcoaz evitati orice expunere la lovituri, zgarieturi, produse chimice, lumina intensa a soarelui sau la oricare sursa de energie termica, aer uscat si grasime
- nu utilizati produse comerciale de curatat bijuterii pentru curatarea bijuteriilor cu turcoaz. Unele exemplare poroase, in special cele care provin din Statele Unite ale Americii, au nevoie de o impregnare cu rasina sau cu ceara pentru a rezista la oxidare si spargere/fisurare.
- fiind un mineral cu fosfat turcoazul este in mod inerent fragile si sensibil la solventi. Parfumul si alte produse cosmetice vor ataca si modifica culoarea turcoazului.
- in cazul in care se poarta bijuterii cu turcoaz produsele cosmetice, inclusiv cremele de protectie solara si fixativul, ar trebui sa se aplice inainte de punerea bijuteriilor de turcoaz
- bijuteriile cu turcoaz NU trebuie purtate la plaja sau cand se innoata
- dupa purtare turcoazul trebuie curatat usor cu o carpa moale, pentru a evita acumularea unor reziduuri si trebuie pus intr-un recipient propriu pentru a evita zgarierea pietrei
- turcoazul poate fi afectat in mod negativ daca se depoziteaza intr-un container etans.
Turcoazul a fost exploatat in Iran timp de mai mult de 3000 de ani.
In trecut piatra a fost folosita la medalioane, iar piesele neregulate au fost folosite pentru mozaicuri.
Turcoazul era mentionat si in Scriptura iudeo-crestina: in cartea Exodul, construirea unei “platose de judecata” este descrisa ca parte a vesmintelor preotesti ale lui Aaron (Exodul 28:15-30). Anexat la ephod, platosa (Hoshen) a fost ornamentata cu doisprezece pietre pretioase montate in aur si aranjate in patru randuri, fiecare piatra era inscriptionata cu numele uneia din cele douasprezece triburi de Israel. Din cele patru randuri de pietre in cel de-al treilea rand, primul si al doilea au fost traduse de a fi turcoaz de diversi carturari.
Egiptenii foloseau foarte mult turcoazul (alaturi de carneol si Lapis Lazuli), considerand-o o piatra a vietii. Deasemenea o foloseau pentru bijuterii si ingropau piese fine de turcoaz impreuna cu mumiile.
Aztecii au creat masti din turcoaz.
In Tibet era folosit ca moneda de schimb, avand o valoarea similara aurului.
In Orient era considerata o piatra a fericirii.
Popoarele Zuni din New Mexico au creat bijuterii impresionante din turcoaz, crezand ca aceste piese ii protejau de la demoni.
Poporul navajo credea ca pietrele albastre sunt pietre magice care cad din cer.
Razboinicii Apache purtau turcoaz avand convingerea ca le imbunatateste vitejia cand mergeau la vanatoare.


Niciun comentariu: